NIEUW bij Acara VitaNova: Swingfox

De Swingfox is een dans die gebaseerd is op de basispassen van de foxtrot voor de beweging rond de vloer en op de figuren uit de discoswing voor de passen ter plaatse.
Er zijn geen vastgestelde regels en daarom kan men ook figuren en bewegingen uit andere dansen gebruiken mits  ze op de maat van de muziek ingepast kunnen worden.
Het is geen stijldans en de houding mag los zijn.
Kort samengevat: een eenvoudige sociale dans, leuk om te doen.

Er is heel veel muziek voor deze dans beschikbaar; zowel de ietwat oudere songs als nieuw uitgebrachte muziek.
Gewoon genieten dus!

Heb je jaren geleden gedanst en wil je het graag weer oppakken of juist nog nooit gedanst, maar ga je eindelijk de stap zetten?

Kom lekker naar ons Open Huis en proef de sfeer.
Een avond vol gezelligheid, leuke workshops en mooie demonstraties.

Hopelijk zien we jullie zaterdag 17 september.
Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom!

Gehouden in:

Party Centrum Verbiest

Bouwsteen 2, 1625 PD
Hoorn

 

SWINGFOX DE DANS UIT DE JAREN 40 / 50 IS WEER TERUG VAN WEGGEWEEST .

In het nieuwe dansseizoen,

September 2022 – 2023 introduceert Stichting Acara VitaNova een cursus Swingfox.

Men kan zich opgeven voor de danscursus bij Culturele Stichtingen Acara VitaNova. info@acaravitanova.nl of 06 – 8335 1218

Gratis proefles

Ben je nieuwsgierig en wil je graag eens komen sfeerproeven tijdens een gratis oriëntatieles? Dat kan! Woensdag 28 september is iedereen welkom van 13.30 – 14.30 uur. Hopelijk zien we jullie dan.

Swing (dans)

Dans Lindyhop Jazz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Count Basie

Swing is een dansstijl, die circa 1930 in de Verenigde Staten is ontstaan uit lindyhop en die opkwam met de toentertijd populaire muziek. Er bestaan meerdere dansen binnen deze stijl. De meeste zijn partnerdansen. Swing wordt op een basis van zes (“six-count”, bijvoorbeeld boogiewoogie) of acht (“eight-count”, bijvoorbeeld lindyhop) maten gedanst.

Swing is ook een jazzstijl. Het swingdansen en de swingjazz horen dan ook bij elkaar.

Swingstijlen

Tot de swing behoren onder andere:

Geschiedenis

De oorspronkelijke variant stamt uit de dansclub Savoy Ballroom in Harlem (New York) en werd door de Whiteys Lindy Hoppers over de gehele VS verspreid. Deze variant werd als lindyhop (volgens de meesten vernoemd naar Charles Lindbergh, de eerste non-stopvlucht New York-Parijs) of Savoy-Style Swing bekend. Later werden verschillende elementen van andere dansen, zoals de shag, overgenomen. De bekendste variant is de Hollywood-Style Swing.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen varianten als de jitterbug en de boogiewoogie op, die echter als varianten van dezelfde dans werden gezien. Met de opkomst van rock-‘n-roll en disco en de ondergang van de bigbands werd ook de swing steeds minder gedanst. De swing is nooit helemaal uitgestorven en is sinds 1985 wereldwijd aan een heropleving bezig vanuit Zweden en de Verenigde Staten (vergelijkbaar met de heropleving van de Argentijnse tango).

Tegenwoordig is het Zweedse Herräng jaarlijks gedurende vier weken in juli de swinghoofdstad van de wereld.

In de jive, een van de vijf Latijns-Amerikaanse dansen in het huidige ballroomdansen, werden enkele elementen van de swing opgenomen.

Swingfox

De swingfox is een dans die gebaseerd is op de basispassen van de foxtrot voor de beweging rond de vloer en op de figuren uit de discoswing voor de passen ter plaatse.

Er zijn geen vastgestelde regels en daarom kan men ook figuren en bewegingen uit andere dansen gebruiken, mits men ze aan de maatvoering aanpast. Het is geen stijldans en de houding mag los zijn. Omdat het een eenvoudige dans is, wordt hij steeds meer in dansscholen aangeleerd.

Discofox

De discofox is een partnerdans en wordt voornamelijk op pop– of discomuziek gedanst. De dans combineert elementen van verscheidene andere dansen. In andere landen staat de dans ook wel bekend als de disco swing.

Ontstaan

De Discofox ontstond rond 1973, toen bij de klassieke foxtrot elementen uit de swing, de boogiewoogie en de two-step gevoegd werden. In de Verenigde Staten werd dit ook wel de hustle genoemd. De Europese discofox werd in 1979 in het Duitse welttanzprogramm opgenomen, waardoor dansscholen de discofox ook in hun lessen gingen aanbieden. Dit was echter voornamelijk in het Duitstalige gedeelte van Europa.

Populariteit

In Duitsland en Zwitserland is de discofox na de salsa de populairste dans, wat waarschijnlijk te danken is aan het gemak waarmee de passen aangeleerd kunnen worden. Ook in Australië, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Rusland en Zweden heeft de discofox inmiddels voet aan grond gekregen. In Nederland is het een weinig bekende dans.

Zwitserland is sinds eind jaren 90 wereldwijd het succesvolste discofoxland, waar de dans bekendstaat onder de naam disco swing. Bijna alle Europese en wereldtitels gingen naar Zwitserland. Reden hiervoor is de actieve discofoxscene, waar dagelijks in verschillende cafés op hedendaagse muziek discofox gedanst kan worden. Hier ontstaan vele nieuwe stijlen en worden telkens nieuw figuren en varianten ontwikkeld.

Techniek

De discofox is een mengelmoes van verschillende elementen uit andere dansen. De passen en danshouding lijken erg op die van de foxtrot, de improvisatievrijheid ontleent hij aan de swing, de draaitechnieken komen voor bij de Latijns-Amerikaanse dansen, de acrobatische figuren kunnen teruggevonden worden bij de rock-‘n-roll en de boogiewoogie en tot slot zijn de figuren waarin man en vrouw om elkaar heen dansen afgeleid uit de samba.

Muziek

In principe is elke vorm van muziek met een regelmatige 4/4-telling geschikt om de discofox op te dansen. Voorwaarde is wel dat de nummers een snelheid van ongeveer 120 BPM hebben, zoals de hedendaagse dansmuziek in disco’s. Een goed voorbeeld is Infernal met het nummer From Paris to Berlin, of Ch!pZ met Waikiki Beach.

***********************************************

Hoorn zondag 19 juni 2022

Aanvang 15:00 uur
Nieuwsteeg 32 en Het Huis Verloren Hoorn

STICHTING HOORN – OUDE MUZIEK NU | FESTIVAL HELDEN EN HELDINNEN 2022 | ZONDAG 19 JUNI | VOICES OF THE HEROES (15.00 uur) & Indische Middag (Kumpulan 16.00 uur).

(Kumpulan)

Met deze online kaart heeft u toegang tot de theatervoorstelling The Voices of the Heroes (15.00 uur, Nieuwsteeg 32) en de Indische Middag (16.00 uur, Huis Verloren) € 35 (begunstigers) | € 25 (normale prijs) | € 30 als losse kaarten

Bestel uw combikaartje hier.

Begunstigers betalen € 10 meer en geven daarmee de Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu een extra steuntje in de rug. Hartelijk dank voor uw bijdrage!
www.oudemuzieknu.nl

______________________________________________________________

Een wajang voorstelling van: Sinta Wulur

      met: VOICES OF THE HEROES

Voor verdere informatie over Sinta Wullur zie:

https://sintawullur.com/biografie

******************************************************************************************

Indische middag (Kumpulan)

Met mede werking van de veelzijdige Band: @-Once

De band @-Once, een geweldige allround band waarop iedereen zich prima kon vermaken met Indo-Rock, Rock&Roll – stijldans – linedance en natuurlijk werd de potjo potjo ook gedanst.

—————————————————————————————–

De Bandleden Zijn :

Quintanella Pipit Marcus – Zang

Michael Westerlink – Sologitarist / Zang

Lody Silooy – Bagitarist / Zang

Roy Stok – Toetsenist

Herman Salomonson – Slagwerk